Vraag 8 van de reisprijsquizz over de Japanse WC-bril en vraag 9 over wat het beeld op de foto voors

27 november 2016 - Hakone-machi, Japan

Konnichiwáá,

We zijn net op ons laatste verblijfsadres in Japan aangekomen. In Hakone-Machi, iets ten zuidwesten van Tokio. De hotelier noemt het een 'Inn', maar voor ons is het meer een B&B. We gaan zo meteen sushi met hem eten in een restaurant met een sushi-treintje. Onze kamer kijkt uit op de Fuji, een vulkaan die voor de Japanners zo ongeveer het allerheiligste is. De kamer kijkt uit op de Fuji, maar wij zien hem niet. Het is zwaar bewolkt en het regent doorlopend.

Op onze website staan drie nieuwe video's. De eerste is van een fietstocht die wij over kleine eilanden ten zuiden van Honshu hebben gemaakt. De tweede gaat over onze hotelkamer in Matsumoto en dan in het heel bijzonder over de WC-bril die wij daar – en elders in Japan – aantroffen. En dan heb ik het daarmee ook over vraag 8 van onze reisprijsquizz. Die luidt: waarom hebben wij in Nederland geen verwarmde WC-brillen met prachtige sproei-installaties zoals in Japan maar moeten wij het doen met koud plastic. Wij vroegen ons dat af en kwamen er niet uit. Daarom leggen wij jullie nu die vraag voor. Je mag het antwoord ook al in een reactie geven die iedereen kan lezen. Originele en leuke en wellicht juiste antwoorden leveren allemaal een punt op. De antwoorden die wij echt het beste vinden krijgen 3 punten.

Japan heeft veel te bieden. Naast veel mensen en overal bebouwing hebben de Japanners ook voorkeur voor lelijke – en dan ook nog witte – auto's. Bij de foto's zit een voorbeeld van zo'n auto, die voor de afwisseling grijzig is. We schatten in dat de helft van de Japanners in zo'n autootje rijdt. De andere helft rijdt in nog lelijkere auto's.

Ook snappen Japanners niet veel van westerlingen. In Yudanaka – de streek van de apen in het thermale bad, zie de derde nieuwe video – logeerden wij – zo zei de aankondiging – in een oorspronkelijke ryokan. Dat is een herberg met papieren wandjes en een bed op een futon op de grond. Die papieren wandjes waren er, al was er veel van kapot, maar de kamer was gewoon in een saai betonnen gebouw. Japanners vinden iets dus authentiek als er maar iets authentiek is. Net zoals wij in het westen iets vers vinden als het nog niet verrot is.

Heel apart die Japanners. We kunnen jullie het allemaal aanbevelen. Een echt – en dan meen ik dat ook – bijzondere ervaring die ik niet zou willen missen.

Tom

1. Chris:
    27 november 2016
    Die verwarmde wc-bril is mij ook een raadsel, mede omdat de apen een behaarde kont hebben.
  2. Ceciel:
    27 november 2016
    Ha jongens, ik heb een antwoord gevonden op het waarom van het weinig voorkomen van de douches in onze toiletten. Ik begreep dat ik het hier ook mag vertellen. Het heeft te maken met de vrije hoge druk in onze waterleidingsystemen (2 tot 4 bar). Dan moet er een of ander beveiliging op zitten (stopkraan) om te voorkomen dat slangen het gaan begeven, die steeds weer dicht gedraaid moet worden. Kortom, veel gedoe en daar houden wij niet van
  3. Frank:
    28 november 2016
    Een ondeugend antwoord op jullie wc-vraag: omdat wij geen mietjes zijn.
  4. Annemarie:
    28 november 2016
    Omdat wij in Nederland aan calvinistische schaamteloosheid lijden. Dus voor mij graag een verwarmde bril met het geluid van een kabbelend beekje. I ❤️
  5. Annemarie:
    28 november 2016
    Omdat we in Nederland aan calvinistische schaamteloosheid lijden. Die mij maar een lekkere warme wc-bril met het geluid van een kalm stromend beekje. Love Japan!
  6. Bart Liong:
    28 november 2016
    Ons ben zo zunig dat we niet eens op 't idee komen. En toiletteren is een bittere noodzaak. Net als met je blote voeten op het koude zeil/ de koude tegels, voordat je je gaat wassen en aankleden in de vroege ochtend naar je werk. Wij bedenken geen warme WC brillen!
    Eerlijk gezegd zit ik ook liever op een koude, zelf te verwarmen bril. Met een warme bril krijg ik het gevoel dat er net nog iemand opgezeten heeft en dat je bijna op schoot zit bij die persoon! Wuuuh!
    Groeten uit het hete Bandaneira, Molukken, Indonesië (waar je naar een gekoelde WC-bril verlangd; zijn die er ook?). Bart Liong
  7. Minou en Ronald:
    4 december 2016
    Ik heb een elektrische deken. Da's nog beter en je wordt er niet nat van. Hartstikke leuke verhalen en foto's, we genieten mee.
    Lieve groeten Minou en Ronald
  8. Henk:
    11 december 2016
    is het sproeiwater ook warm ? anders kom je van een kouwe douche thuis.
    Laat je je kont schoonspoelen? en daarna afdrogen met een schone handdoek?
    Heeft iedereen die toiletten in huis? spoel je door met het waswater?
    etc
    gewoon een rot vraag
  9. Anneke:
    12 december 2016
    Nee Henk, ik heb een paar keer van een dergelijke wc gebruik kunnen maken. Het "sproeiwater" is warm en daarna volgt een heerlijk warme wind als van een föhn (maar dan met minder lawaai).
  10. Thea:
    13 december 2016
    Ha Tom en Peter, de Japanners doen "HET "veel vaker dan de nuchtere Hollanders zij verwarmen en schonen zich regelmatig voor het geval dat!!!